Shkaqet e zhurmës në kanalet e ajrit të kondicionuar dhe si t’i rregulloni ato
9 Nëntor, 2022

Shkaqet e zhurmës në kanalet e ajrit të kondicionuar dhe si t’i rregulloni ato

Ventilimet e zhurmshme mund të jenë të bezdisshme, por ato gjithashtu mund të nënkuptojnë probleme serioze.Zhurma nga sistemi juaj HVAC (ngrohja, ventilimi dhe ajri i kondicionuar) nuk është gjithmonë një shenjë e një problemi. Është normale të dëgjosh ajrin që kalon nëpër kanalet kur ai është duke ecur. Megjithatë, nëse ka tinguj të tjerë që fillojnë të shfaqen, është mirë të kontrolloni shkaqet.

Çfarë lloje zhurmash mund të dëgjoni në sistemin HVAC?

Ju ndoshta tashmë po pyesni veten se si të identifikoni tingujt e problemit. Siç e përmendëm, ajri i ftohtë ose i ngrohtë kalon nëpër kanalet kur sistemi është në punë, është normale të dëgjosh një zhurmë të ulët të lëvizjes së ajrit. Nuk duhet t’ju shqetësojë. Megjithatë, le të shohim se kur është koha për të kontrolluar:

Zhurmat shqetësuese që vijnë nga kanalet e ajrit

Tronditje

Fëshpërimë

Kërcitje

Gumëzhimë

Nëse vëreni ndonjë nga këto zhurma të pazakonta në kanalin e sistemit tuaj HVAC, është më mirë që një teknik të kryejë inspektimin e nevojshëm.

Çfarë shkaqesh mund të ketë për fryrje me zhurmë?

Ventilacionet e mbyllura ose të bllokuara

Sigurohuni që të gjitha daljet e ventilimit të jenë të pastra. Kur jeni duke bërë riparime ose duke lëvizur disa nga mobiliet në shtëpinë tuaj, mund të keni lënë një objekt që bllokon ose shtrëngon daljet e sistemit. Kjo mund të çojë në ajër të kondicionuar joefikas dhe dëmtime dhe tinguj jonormalë për shkak të pengimit të rrjedhës së ajrit dhe rritjes së presionit në sistem.

Filtrat e ajrit të ndotur

Frekuenca e ndërrimit të filtrave të ajrit në përgjithësi varet nga zona juaj dhe sa e frekuentuar është shtëpia juaj ose ndërtesa tregtare ose banimi. Por definitivisht nuk duhet ta vononi ndryshimin apo pastrimin e këtyre artikujve për më shumë se 2-3 muaj. Nëse nuk kryeni mirëmbajtjen dhe pastrimin e rregullt të filtrave, aq shumë papastërti do të krijohen mbi to sa që mund të bllokohen plotësisht. Në raste të tilla, mund të dëgjoni zhurma të përplasjeve, gumëzhimave ose fishkëllimave.

Dëmtimi i kanalit të ajrit

Zhurmat e pazakonta mund të sinjalizojnë një problem të rëndë të kanalit. Zhurma të tilla ngjajnë me kërcitje ose gërvishtje. Mund të nënkuptojë gjithashtu se nyjet e këtyre komponentëve janë të lirshme. Përkohësisht, mund të provoni t’i lidhni ato me shirit metalik, por sigurohuni që të kërkoni ndihmën e një profesionisti për të kryer punën e riparimit.

Mbeturinat e ndryshme mund të kapen në kanale dhe të bëjnë zhurma kërcitëse, gumëzhimash ndërsa ajri lëviz. Provoni ta zgjidhni problemin duke pastruar filtrat e ajrit. Nëse zhurmat vazhdojnë edhe pas kësaj, kërkoni ndihmë profesionale.

  • Mbeturinat e mbërthyera

Mbeturinat e ndryshme mund të kapen në kanale dhe të bëjnë zhurma kërcitëse, gumëzhimash dhe trokitjesh ndërsa ajri lëviz. Provoni ta zgjidhni problemin duke pastruar filtrat e ajrit. Nëse zhurmat vazhdojnë edhe pas kësaj, kërkoni ndihmë profesionale.

  • Rrjedhje e ftohësit

Një nga zhurmat më shqetësuese që mund të dëgjoni është fëshfëritja ose gurgullima. Kjo mund të jetë një shenjë e një rrjedhje ftohësi, e cila është jashtëzakonisht e rrezikshme si për mjedisin ashtu edhe për ju. Ju gjithashtu mund të dëgjoni tinguj të ngjashëm kur ka një problem me kompresorin e sistemit të kondicionimit. Në secilin rast, është një mosfunksionim serioz, kështu që nëse dëgjoni tingujt e lartpërmendur, fikeni sistemin dhe kontaktoni një teknik profesionist.

  • Problemet e kontrollit elektrik

Mos u shqetësoni nëse dëgjoni një tingull kercitje kur ndizni dhe fikni sistemin. Kjo eshte normale. Megjithatë, kushtojini vëmendje nëse dëgjoni tinguj kercitjesh të vazhdueshme, pasi kjo mund të tregojë se ose ka një problem me furnizimin me energji elektrike ose duhet të zëvendësohet stafeta e sistemit. Ne ju rekomandojmë të punësoni një profesionist për të kryer riparimet e nevojshme.

Si të rregulloni daljet e zhurmshme?

Fakti që zhurmat e ndryshme mund të irritojnë dëgjimin tuaj nuk është gjëja më e rëndësishme. Siç e keni vënë re deri më tani, këto mund të jenë tregues të dëmtimit serioz dhe shtyrja e kontrollit të tyre vetëm mund ta përkeqësojë sistemin tuaj.Në rast të tingujve të pazakontë nga kanalet, kontrolloni për të parë nëse daljet e këtyre artikujve janë të bllokuara dhe pastroni ose zëvendësoni filtrat. Hiqni kapakët e kanalit dhe shikoni nëse ka mbeturina të mbërthyera. Në fund të fundit,  nëse zhurmat vazhdojnë, telefononi një profesionist për të rregulluar në mënyrë të sigurt dhe të përhershme problemin.

Mirëmbajtja e kanaleve të sistemit të ajrit të kondicionuar

Për ta mbajtur sistemin tuaj HVAC në gjendje të përsosur, ndiqni këto rekomandime.

Mbani të gjitha hapjet e ventilimit të pastra dhe pa mbeturina dhe pengesa si p.sh mobiljet.

Kontrolloni daljet  pas një stuhie për rrjedhje ose shenja problemesh.

Shmangni mbylljen e ventilatorëve përveç rasteve kur është absolutisht e nevojshme për të shmangur tendosje shtesë në sistem.

Mos harroni të ndërroni edhe filtrat e ajrit.