Sa gradë duhet të gradoni kondicionerin në dimër?
18 Gusht, 2022

Sa gradë duhet të gradoni kondicionerin në dimër?

Një pyetje kryesore që shqetëson konsumatorët në dimër është se sa gradë duhet të funksionojë kondicioneri i tyre në mënyrë që të qëndrojnë të shëndetshëm dhe të kursejnë në të njëjtën kohë faturat mujore të energjisë. Në këtë artikull, ne do t’ju japim disa këshilla të dobishme se si të përdorni kondicionerin tuaj në dimër dhe do të analizojmë pse çdo konsumator duhet të jetë i informuar për të.

Pse është e rëndësishme të rregulloni temperaturën e duhur të kondicionerit?

Mund të duket logjike që shumica e njerëzve kujdesen për këtë, por a e dinë se sa rendesi ka mënyra se si i përdorim kondicionerët tanë? Mbajtja e kondicionerit tuaj në temperaturën e duhur në dimër është e rëndësishme për më shumë sesa faturat mujore të energjisë. Në një masë të madhe, shëndeti ynë varet edhe nga temperatura në dhomat ku jetojmë.

Mbrojtja e duhur e organizmit nga viruset dhe sëmundjet

Nëse kondicioneri juaj është vendosur në një temperaturë shumë të lartë ose të ulët, ai mund të ulë imunitetin tuaj dhe të ndikojë në mukozën tuaj. Ai mbron trupin e njeriut nga patogjenë dhe viruse të ndryshëm. Sidomos gjatë stinës së dimrit, kur jemi të ekspozuar ndaj amplitudave të larta të temperaturave, të ftohtit, erës etj, duhet të mbrojmë trupin tonë.

Mbrojtje nga problemet e frymëmarrjes

Dimri është një stinë kur rritet lagështia. Sidomos në disa shtëpi, ky mund të jetë një problem serioz. Lagështia e tepërt mund të shkaktojë probleme të ndryshme shëndetësore ose të përkeqësojë të tjera, të tilla si astma. Nëse keni ajër të lagësht në shtëpinë tuaj, mund të keni edhe vështirësi në frymëmarrje.Ajri i lagësht gjithashtu mund të shkaktojë alergji pasi është i favorshëm për rritjen dhe përhapjen e polenit, mykut dhe baktereve të tjera.

Mbinxehja e trupit

Kjo është e zakonshme pasi shumica e njerëzve pëlqejnë të jenë të ngrohtë në dimër, duke mos marrë parasysh ndryshimin e temperaturës së trupit kur flemë. Shtretërit dhe batanijet prodhojnë nxehtësi shtesë. Kur flemë me dikë pranë nesh, kjo është gjithashtu një çlirim shtesë i nxehtësisë. Simptomat e mbinxehjes janë gjumi i shqetësuar, dehidratimi, djersitja, goditja nga nxehtësia dhe ndjenja e parehatshme.Të moshuarit duhet të jenë të kujdesshëm pasi trupi i moshuar nuk e rregullon temperaturën në mënyrë aq efektive dhe për këtë arsye ata janë në rrezik më të madh të mbinxehjes.

Pse faturat  e energjisë janë të larta?

Mos mendoni se nuk ka rëndësi se sa gradë punon kondicioneri juaj. Do të funksionojë për aq kohë sa duhet për të arritur temperaturen e përcaktuar. Ndërsa mund të dëshironi ta mbani kondicionerin tuaj në 29 gradë në dimër dhe 18 në verë, ne nuk ju këshillojmë ta bëni këtë. Përveç kësaj, këto vlera nuk janë shumë komode për trupin e njeriut.

Mendoni për ndotjen

Ndërsa kondicionerët modernë janë më miqësorët ndaj mjedisit të krijuar ndonjëherë, ato gjithashtu ndikojnë në mjedis. Sa më shumë energji elektrike të përdorni, aq më shumë ndihmoni në çlirimin e gazeve serrë. Jetojmë në një kohë kur pasojat e konsumimit njerëzor kanë pasoja të rëndësishme dhe duhet të fillojmë të jetojmë një mënyrë jetese më të arsyeshme dhe ekonomike.

Në sa gradë duhet të vendoset  kondicioneri në dimër?

Le të fillojmë duke thënë se gradet në modalitetin e ngrohjes dhe atë të ftohjes nuk ndihen njësoj. Përgjigja do të jetë gjithashtu e ndryshme për pjesë të ndryshme të ditës. Në dimër, rekomandohet që të përdorni kondicionerin në një temperaturë midis 22 dhe 25-26 gradë gjatë ditës. Nëse madhësia e kondicionerit tuaj është e përshtatshme dhe dhoma është e izoluar mirë, ky rregullim i temperaturës do të jetë mjaft i mjaftueshëm për t’ju mbajtur rehat.

Si ta përdorim kondicionerin në dimër?

Sipas ekspertëve, temperatura ideale gjatë natës është midis 15.6°C dhe 19.4°C për të rriturit dhe midis 20°C dhe 22.2°C për foshnjat. Të brendshmet dhe batanijet ndihmojnë për të mbajtur trupin të ngrohtë në mënyrë që të flemë rehat dhe të mos ndiejmë të ftohtë.Ka të ngjarë të ketë një ndryshim prej disa gradësh nga personi në person, kështu që nuk mund të thuhet se ka një temperaturë ideale për të gjithë. Është më mirë të pyesni të gjithë banorët nëse janë të kënaqur me cilësimet e zgjedhura.Megjithatë, nëse shqetësimi juaj kryesor është se në çfarë shkalle funksionon më ekonomikisht kondicioneri, mund të pranoni vlerën 24-25 gradë si më ekonomike.Është vlerësuar se një shkallë mbi atë temperaturë do të rriste faturat e energjisë me rreth 10%.Meqenëse ngrohja dhe ftohja janë faktorët më të mëdhenj në faturën tuaj të energjisë, respektimi i temperaturës së rekomanduar do të përmirësojë efikasitetin e energjisë dhe do të rrisë kursimet tuaja.Kur nuk jeni në shtëpi, është mirë të ulni temperaturën në rreth 20 gradë për të kursyer kostot e energjisë elektrike, por edhe kur të ktheheni në shtëpi, në mënyrë që pajisja të mos ketë nevojë të rritet.

Përveç kësaj, ne ju inkurajojmë të përfitoni nga të gjitha  vecorite shtese të kondicionerit tuaj që do t’ju ndihmojnë të kurseni në faturat tuaja të energjisë.