Sa efikase janë pompat e nxehtësisë së kondicionerit?
15 Shtator, 2022

Sa efikase janë pompat e nxehtësisë së kondicionerit?

Cfare duhet të dini për pompat e nxehtësisë përpara se t’i blini.

Duke qenë se faturat e energjisë janë zëri kryesor i shpenzimeve të një familjeje, gjithnjë e më shumë njerëz po kërkojnë opsionet më ekonomike që kanë gjithashtu ndikimin më të vogël të mundshëm në mjedis. Pompat e nxehtësisë nuk djegin lëndë djegëse fosile dhe për këtë arsye konsiderohen si një opsion ekologjik për të gjithë shtëpitë e ngrohjes. Ato janë vërtetuar gjithashtu se janë shumë efikase në energji.Nëse po kërkoni një mënyrë për të ulur kostot e ftohjes dhe ngrohjes duke ndihmuar në minimizimin e dëmtimit mjedisor, kjo mund të jetë zgjidhja juaj.

Si funksionon një pompë nxehtësie?

Një pompë nxehtësie është një sistem që funksionon mirë si në mënyrën e ftohjes ashtu edhe në atë të ngrohjes. Arsyeja për efikasitetin e saj energjetik është se përdor burimet tashmë të disponueshme ujore dhe ajrore për të operuar.

Pompa e nxehtësisë instalohet jashtë shtëpisë dhe përdor nxehtësinë e burimeve të disponueshme, duke i ngrohur ose ftohur ato nëpërmjet një ftohësi, në varësi të nevojave të familjes.

Një pompë standarde e nxehtësisë përbëhet nga disa pjesë:

Njësia e brendshme: strehon serpentinen dhe ventilatorin që qarkullon ajrin në shtëpi.

Ftohësi: Ndihmon thithjen dhe lirimin e nxehtësisë në sistem në mënyrë që të funksionojë në mënyrë efikase.

Kompresori: Falë këtij komponenti të rëndësishëm, presioni rritet dhe ftohësi përgatitet për proceset e ardhshme në sistem.

Valvula e kthimit: Kjo rregullon lëvizjen e ftohësit në mënyrë që të mund të zgjidhni nëse sistemi funksionon në modalitetin e ftohjes ose ngrohjes.

Nëse përdoret dhe mirëmbahet siç duhet, një pompë nxehtësie mund t’ju kursejë afërsisht 50% në kostot e energjisë elektrike në krahasim me sistemet e ngrohjes si radiatorët elektrikë dhe sobat.

Avantazhet dhe disavantazhet e pompave të nxehtësisë ajër-ujë

Pompat e nxehtësisë ajër-ujë janë një zgjedhje e shkëlqyer për shpërndarjen e ngrohjes dhe ujit të nxehtë në të gjithë shtëpinë tuaj me ndikim minimal në mjedis. Për t’ju ndihmuar të merrni një vendim të informuar nëse kjo është zgjidhja e duhur për ju, le të hedhim një vështrim në avantazhet dhe disavantazhet e pompave të nxehtësisë me burim ajri.

Përparësitë

I pershtatshem per ndertime te reja si dhe per rinovim.

Kompakt dhe relativisht i vogël në përmasa.

E pershtatshme per ngrohjen dhe ftohjen e nje shtepie dhe apartamenti te madh.

Shton vlerë në shtëpinë tuaj. Nëse vendosni ta shisni ose merrni me qira, mund të listoni një çmim më të lartë.

Teknologjia e sigurt e funksionimit.

Meqenëse kondicionimi bëhet duke përpunuar ajrin nga mjedisi i jashtëm, ai është një opsion shumë miqësor ndaj mjedisit.

Teknologjia lejon që të gjenerohet shumë më tepër energji sesa përdoret.

Nuk ka papastërti dhe tym të mbetur, ndryshe nga sobat e drurit.

Mirëmbajtje e lehtë.

 Disavantazhet

Investim fillestar i rëndësishëm.

Planifikimi paraprak i instalimit.

Për të qenë efektiv, duhet të keni instaluar pajisje të tjera, si ngrohje nën dysheme dhe radiatorë përmes të cilëve qarkulloni uji i nxehtë.

Efikasiteti varet nga izolimi i cilësisë së mirë të shtëpisë.

Mund t’ju duhet të paguani për punë shtesë, siç është instalimi i radiatorëve të rinj.

Ato nuk janë aq efektive në temperatura ekstreme të ftohta.

Sa efikase janë pompat e nxehtësisë ajër-ujë?

Përdorimi i një pompe nxehtësie ajër-ujë redukton gjurmën tuaj të karbonit me 50%. Kjo është për shkak se, megjithëse punon me energji elektrike, përdor kryesisht energji të gjelbër të rinovueshme. Ai përpunon ajrin e jashtëm, i cili më pas transferohet në sistem dhe gjeneron ngrohje optimale dhe ujë të nxehtë për shtëpinë tuaj.

Mirëmbajtja dhe kujdesi i pompës së nxehtësisë ajër-ujë

Për t’ju shërbyer gjatë dhe me sa më efikasitet të jetë e mundur, ky sistem kërkon  kujdes bazë nga ana juaj. Le të vërejmë gjithashtu se cilat janë ato:

Mbajeni të pastër njësinë e jashtme.

Pastroni rregullisht filtrin e njësisë së jashtme.

Mbajeni sistemin të thatë dhe zonën rreth tij të pastruar mirë për të lejuar që rryma e ajrit të lëvizë pa pengesa.

Kontrolloni cilësinë e ujit në rezervuar dhe hiqni pluhurin nëse është e nevojshme.

Kontrolloni sistemin për rrjedhje.

Sigurohuni që të planifikoni një kontroll mirëmbajtjeje nga një profesionist në pranverë dhe dimër.

Gjithnjë e më shumë njerëz po flasin për gjurmët që njerëzit lënë në mjedis. Është mirë të mendojmë se si ne si konsumatorë mund ta reduktojmë atë. Pompat e nxehtësisë janë sisteme efikase që mund të ndihmojnë në reduktimin e përdorimit të lëndëve djegëse fosile për ngrohje. Nëse e mirëmbani sistemin tuaj siç duhet, mund të jeni te sigurt se ai do t’ju shërbejë për një kohë të gjatë dhe kostoja e tij do të paguhet shumëfish.