Pse kondicioneri punon vazhdimisht?
1 Dhjetor, 2022

Pse kondicioneri punon vazhdimisht?

Cilat janë arsyet më të zakonshme të funksionimit të vazhdueshëm të sistemit të kondicionimit?

Vera është tashmë këtu dhe kemi nevojë për ftohje cilësore, por jo shumë të larta për energjinë elektrike. Nëse kondicioneri juaj punon vazhdimisht, mund të jetë i parehatshëm, përveçse të çojë në kosto të larta të energjisë elektrike. Ka disa hapa që mund të ndërmerrni për të zbuluar shkakun e këtij problemi dhe për ta parandaluar atë.

Funksionimi i vazhdueshëm i kondicionerit nuk është gjithmonë një sinjal i një problemi me sistemin. Ndonjëherë mund të jetë një paralajmërim për probleme të tjera në shtëpinë tuaj për të cilat mund të merrni masa. Në këtë artikull, ne do t’i hedhim një vështrim shkaqeve të mundshme të një sistemi kondicionimi që funksionon vazhdimisht dhe çfarë mund të bëni për të.

7 arsye të zakonshme pse kondicioneri juaj po punon vazhdimisht

  1. Madhësia dhe instalimi i gabuar i sistemit të kondicionimit

Nëse kondicioneri juaj nuk ka përmasat e duhura për dhomën ku është vendosur, ai mund të zvogëlojë efikasitetin e tij dhe të rrisë konsumin e energjisë.

Nëse zgjidhni një kondicioner me shumë pak fuqi, do të punojë më shumë për të ftohur shtëpinë tuaj. Me kalimin e kohës, kjo do të kontribuojë në konsumimin më të shpejtë të njësisë. Përveç kësaj, do të luftojë për të arritur temperaturën e zgjedhur, edhe pse do të funksionojë pothuajse vazhdimisht. Është e mundur që shumë shpejt të ndodhin defekte të tjera dhe të nevojiten riparime urgjente.Nëse sistemi juaj ka më shumë fuqi sesa duhet, kjo do ta bëjë më të vështirë heqjen e lagështirës nga shtëpia juaj. Do të vini re gjithashtu se kondicioneri ndizet dhe fiket më shpesh, gjë që do të sjellë rritje të faturave të energjisë elektrike.Një arsye tjetër e mundshme për funksionimin e vazhdueshëm të sistemit të ajrit të kondicionuar është madhësia e gabuar e kanaleve. Nëse ato nuk janë të madhësisë për kondicionerin, fluksi i ajrit nuk do të shpërndahet në mënyrë efikase dhe sistemi do të punojë më shumë sesa duhet për të arritur shkallët e përcaktuara.

  1. Filtrat e ajrit të ndotur

A keni menduar se kur keni ndryshuar apo pastruar për herë të fundit filtrat e kondicionerit? Nëse ato janë shumë të ndotura, kjo do të kufizojë rrjedhën e ajrit dhe sistemi juaj do të funksionojë më gjatë për të ftohur dhomën. Në fakt, mospastrimi i rregullt i filtrave është një nga shkaqet më të zakonshme të faturave të larta të energjisë elektrike, konsumimit të të gjithë sistemit dhe prishjeve eventuale.Nëse ajri që qarkullon nëpër sistem është i kufizuar, lagështia nuk mund të hiqet në mënyrë efektive dhe mund të mos arrini ftohjen që dëshironi për shtëpinë tuaj. Pastroni ose zëvendësoni filtrat e kondicionerit tuaj të paktën një herë në muaj. Kjo do të sigurojë që ajri që thithni të pastrohet.

  1. Serpentina të ndotura

Është i nevojshëm mirëmbajtja e rregullt e kondicionerit. Kështu do të bëhet një vlerësim i plotë i sistemit dhe nëse është e nevojshme do të pastrohen serpentinat e kondensatorit dhe avulluesit.Ndotësit që grumbullohen në serpentinat e kondensatorit dhe avulluesit, të tilla si bari, flokët, balta, etj. janë një shkak i zakonshëm i qarkullimit të kufizuar të ajrit. Kjo mund të çojë në efikasitet më të ulët të energjisë dhe ndoshta në funksionim të ndërprerë të sistemit të ajrit të kondicionuar.

  1. Termostat jofunksional

Nëse kondicioneri juaj punon vazhdimisht, shkaku mund të jetë një problem me termostatin. Është e mundur që edhe kur të arrihet temperatura e dëshiruar e dhomës, termostati nuk e regjistron këtë dhe sistemi vazhdon të funksionojë.Për të kontrolluar nëse është kështu, matni temperaturën pranë termostatit. Nëse ka mospërputhje në vlera, termostati mund të mos vendoset saktë. Kontrolloni që keni vendosur modalitetin e ftohjes dhe nëse ndërprerësi kryesor në kondicioner është i ndezur. Nëse ende gjeni një ndryshim në vlera pas këtyre hapave, kërkoni ndihmë profesionale.

  1. Izolimi i dobët i shtëpisë

Siç u përmend fillimisht, arsyeja për funksionimin e përforcuar dhe të vazhdueshëm të kondicionerit nuk qëndron gjithmonë në sistem. Nëse shtëpia juaj nuk ka mbyllje dhe izolim të mirë, ajri i ftohtë do të rrjedhë jashtë dhe sistemi do të funksionojë më gjatë për të kompensuar këtë.Vrimat e vogla dhe muret e paizoluara kontribuojnë që shtëpia juaj të jetë më e nxehtë në verë dhe më e ftohtë në dimër. Nëse nuk gjeni ndonjë defekt me sistemin tuaj dhe ai është i madhësisë dhe instalimit të duhur, mund të jetë koha për të bërë riparime në shtëpinë tuaj në mënyrë që të mund të shijoni ajër të kondicionuar efikas gjatë gjithë vitit.

  1. Koha për mirëmbajtje parandaluese

Si çdo pajisje që përdorim rregullisht, kondicionerët kanë nevojë për mirëmbajtje të duhur. Është më mirë të planifikoni mirëmbajtjen parandaluese për sistemin tuaj përpara stinëve aktive të verës dhe dimrit.Mirëmbajtja profesionale do t’ju japë paqe mendore se sistemi juaj është në gjendje pune. Nëse është e nevojshme, pjesët e konsumuara do të zëvendësohen dhe do të merrni konfirmimin se termostati juaj po funksionon siç duhet.

  1. Kondicioneri juaj është shumë i vjetër për të qenë efektiv

Çdo pajisje ka një jetëgjatësi përtej së cilës thjesht nuk është mjaft efikase. Një kondicioner i vjetër gjeneron kosto më të larta të energjisë elektrike dhe duhet të riparohet më shpesh. Nëse vëreni se kondicioneri juaj nuk do të ndalojë së punuari dhe nuk po arrin temperaturën e caktuar, mund të mendoni nëse është koha ta zëvendësoni me një të ri. Kondicionerët më të rinj kanë më shumë veçori dhe janë më efikas në energji, kështu që është një investim që do të shpërblehet në planin afatgjatë.