Kur shpenzon më shumë kondicioneri?
11 Korrik, 2022

Kur shpenzon më shumë kondicioneri?

Kur kondicioneri juaj mund të shkaktojë fatura të larta të energjisë elektrike?

A keni menduar se sa energji harxhon kondicioneri juaj? Faturat e larta të energjisë elektrike mund të mos jenë gjithmonë rezultat i rritjes së çmimit të energjisë elektrike. Arsyeja mund të jetë e lidhur me sistemin e ajrit të kondicionuar që po përdorni.Edhe nëse kondicioneri juaj është relativisht i ri, mënyra se si e përdorni ose e mirëmbani atë mund të ketë ndikuar në efikasitetin e tij.Sistemet e ajrit të kondicionuar mund të jenë ekonomike, por mund të shkaktojnë  fatura të larta të energjisë elektrike. Nëse edhe ju po pyesni veten nëse pajisja juaj po shpenzon shumë, ky artikull mund të jetë shumë i dobishëm për ju. Ne do të përshkruajmë rastet më të zakonshme kur një kondicioner mund të mos jetë aq efikas në energji.

7 arsye pse kondicioneri juaj po shkakton fatura të larta të energjisë

Filtrat e ajrit të ndotur

Filtrat tuaj janë hyrje për të gjithë sistemin tuaj të ajrit të kondicionuar. Nëse nuk mbahen të pastra, edhe komponentët e tjerë do të ndoten dhe do të humbasin efikasitetin e tyre.Kur pluhuri dhe papastërtia bëhen të tepërta,ajri nuk rrjedh lirshëm. Kjo e vështirëson punën e kondicionerit. Do të fillojë të punojë më shumë për të arritur shkallët e përcaktuara. Rrjedhimisht, do të fillojë të konsumojë edhe më shumë energji elektrike se zakonisht. Arsyeja kryesore për këtë është mbinxehja e kompresorit.Mbajtja e filtrave të pastër duhet të bëhet një procedurë rutinë për ju, siç është pastrimi i shtëpisë tuaj.

Rrjedhje nga kanali i ajrit

Funksioni i kanaleve të ajrit është të përcjellin dhe shpërndajnë ajrin. Megjithatë, ato mund të kenë një defekt ose carje që shkakton rrjedhje të pabarabartë të ajrit në sistem.Kur fluksi i ajrit është i dobët, kondicioneri përsëri do të përpiqet të punojë më shumë për të kompensuar defektin dhe për të arritur temperaturën e caktuar.Rezultati do të jetë funksionimi më i vështirë i kondicionerit dhe fatura më të larta të energjisë. Për të parandaluar një problem të tillë, është mirë të mbyllni kanalet e sistemit dhe kjo bëhet më së miri nga një teknik profesionist.

Pjesë me defekt (motorë, kondensatorë, etj.)

Nëse ndonjë pjesë e kondicionerit është dëmtuar, sigurisht që do të shkaktojë mosfunksionim të sistemit. Pavarësisht nëse dëmtohen motorët, kondensatorët ose kompresori, do të ketë një ndikim në performancën e kondicionerit dhe në faturat e energjisë elektrike.Gjatë mirëmbajtjes së kondicionerit do të kontrollohen të gjitha pjesët dhe nëse është e nevojshme do të bëhen riparime. Pra, nëse doni të siguroheni që gjithçka është në rregull me njësinë, mos e anashkaloni kontrollin vjetor.

Nivele të ulëta të ftohësit

Në tjetër shkak shumë i zakonshëm i një kondicioneri joefikas është humbja e ftohësit. Çdo lloj sistemi i ajrit të kondicionuar transferon nxehtësinë përmes ftohësit. Megjithatë, me kalimin e kohës, në sistem mund të krijohen çarje përmes të cilave mund të rrjedhë.

Nëse ftohësi i njësisë po mbaron, mund të sjelle probleme në ngrohjen ose ftohjen e dhomës. Ju mund të dëgjoni një zhurmë, e cila tregon një rrjedhje freoni në shumicën e rasteve. Gjithashtu, freoni është një substancë që është e dëmshme për mjedisin dhe njerëzit. Nëse dyshoni për një mosfunksionim të tillë, sigurohuni që të keni një matje profesionale të nivelit të ftohësit në sistemin tuaj të ajrit të kondicionuar. Ai gjithashtu do të jetë në gjendje të gjejë problemin dhe ta rregullojë atë në mënyrë të sigurt.

Mungesa e mirëmbajtjes

Një arsye kryesore pse një kondicioner ka reduktuar efikasitetin e energjisë është se shumica e përdoruesve nuk kujdesen siç duhet për të. Nëse dëshironi të keni një kondicioner që funksionon mirë, nuk mjafton të investoni në një model cilësor. Mirëmbajtja gjatë përdorimit luan një rol shumë të rëndësishëm.Për t’u siguruar që po kujdeseni sa më mirë për sistemin tuaj të ajrit të kondicionuar, është një ide e mirë të caktoni një takim për mirëmbajtjen përpara çdo sezoni aktiv. Në këtë mënyrë, mund të jeni të sigurt se njësia juaj do të funksionojë me efikasitet dhe faturat e energjisë nuk do t’ju habisin.

Sistemi i vjetër

Ndonjëherë edhe një kondicioner i mirëmbajtur mund të mos jetë efikas. Ju do të pyesni, “Si është e mundur?”. Pas 10-15 vjetësh, pajisjet konsumohen dhe fillojnë të shpenzojnë më shumë energji elektrike. Për më tepër, modelet më të reja kanë aftësi më të mëdha dhe janë më efikase në energji dhe kanë një sistem më të avancuar.

Instalim i gabuar

Arsyeja pse kondicioneri juaj po shpenzon më shumë mund të jetë krejt ndryshe nga ato të përmendura tashmë. Në fund të fundit, kondicioneri juaj mund të jetë i ri, të mos ketë pjesë të dëmtuara por instalimi i gabuar mund të ketë shkaktuar keqfunksionimin e sistemit.Nëse pajisja nuk ka madhësinë e duhur për dhomën, mund të rezultojë në një cikël të shkurtër ose ndezje dhe fikje të shpeshtë. Kjo sigurisht që do të çojë në fatura të larta të energjisë elektrike. Me kalimin e kohës, instalimi jo i duhur mund të çojë në dëmtime serioze në sistemin e kondicionimit. Pra, kur konsultoheni me një profesionist, sigurohuni që t’i kushtoni vëmendje të veçantë kësaj pike.

Shikoni listën e arsyeve të mundshme nëse vëreni se keni fatura të larta të energjisë elektrike. Megjithatë, veçanërisht modelet më të reja të kondicionerëve duhet t’ju ndihmojnë të kurseni në këto kosto.