Çfarë duhet të bëni nëse kondicionerit tuaj i rrjedh ujë?
17 Tetor, 2022

Çfarë duhet të bëni nëse kondicionerit tuaj i rrjedh ujë?

Cilat janë shkaqet më të zakonshme të rrjedhjes së ujit nga një kondicioner?

Nëse ndodh që të keni një pellg me ujë nën kondicionerin tuaj, ndoshta do të shqetësoheni. Në këtë pikë, është e rëndësishme të qëndroni të qetë dhe të përpiqeni të kuptoni se çfarë po e shkakton problemin. E vërteta është se nuk ka përgjigje të njëanshme për këtë pyetje, pasi mund të ketë disa shkaqe. Në këtë artikull, ne do të shqyrtojmë më të zakonshmet dhe do t’ju japim një udhëzim se çfarë të bëni në situata individuale.

Ka një sërë shkaqesh të mundshme të rrjedhjes së ujit të kondicionerit dhe nuk duhet domosdoshmërisht t’ju kushtojnë shtrenjtë ose të kërkojnë shumë kohë për t’i rregulluar.

Megjithatë, e rëndësishme është që kur keni rrjedhje të kondicionerit, duhet të fikni sistemin në mënyrë që asnjë pjesë të mos dëmtohet dhe uji të mos ju prishë dyshemenë. Rrjedhjet e ujit mund të dëmtojnë kompresorin dhe gjithashtu muret dhe tavanet e shtëpisë tuaj. Me një kompresor të dëmtuar, ka të ngjarë që do t’ju duhet të zëvendësoni kondicionerin tuaj me një të ri.

Çfarë duhet të bëni së pari nëse kondicionerit tuaj i rrjedh ujë?

Hapi i parë që duhet të bëni nëse vëreni që uji rrjedh nga kondicioneri juaj është të kontrolloni gjendjen e serpentines së avulluesit. Ndodhet brenda njësisë së brendshme të kondicionerit dhe duket si një tub i mbështjellë me pendë.Pasi të gjeni se ku ndodhet serppentina, shikoni nëse ka akull duke u formuar në sipërfaqen e saj. Nëse është kështu, sigurohuni që ta fikni kondicionerin. Formimi i akullit është një sinjal se diçka nuk është në rregull dhe mund të dëmtojë njësinë tuaj edhe më seriozisht. Me shumë mundësi, uji që po vëreni është nga shkrirja e akullit.Nuk këshillohet të përpiqeni ta përballoni vetë këtë problem, pasi shkaku mund të jetë serioz. Kërkoni një teknik të kualifikuar për të lokalizuar dëmin dhe për të bërë riparimet e nevojshme.Në skenarin më të mirë, problemi do të jetë për shkak të një filtri të ndotur që pengon rrjedhën e ajrit të kondicionerit. Pasi filtri të pastrohet dhe të gjitha pjesët të jenë tharë plotësisht, sistemi do të funksionojë përsëri në mënyrë efikase dhe rrjedhja do të zhduket.

Por edhe nëse problemi nuk lidhet me një serpentine të ngrirë, duhet patjetër ta fikni njësinë pasi uji që rrjedh mund të dëmtojë pjesët e kondicionerit, si dhe muret dhe tavanin (në varësi të vendit ku është vendosur njësia).

Këtu janë disa shkaqe të tjera të mundshme të rrjedhjes së ujit nga kondicioneri:

  1. Serpentina të ndotura

Nuk është rastësi që të gjithë ekspertët e ajrit të kondicionuar flasin për rëndësinë e kryerjes së rregullt të mirëmbajtjes së kondicionerit tuaj përpara sezonit aktiv dhe pastrimit të rregullt të komponentëve. Nëse grumbullohen shumë pluhur dhe papastërti në serpentinat e kondicionerit, kondensimi që mblidhet në pjesën e jashtme të serpentines së avulluesit nuk mund të kullojë dhe të arrijë te niveli i  shkarkimit Pasi uji arrin një nivel të caktuar, ai fillon të pikojë nga njësia.Nuk ka arsye për t’u shqetësuar, veçanërisht nëse merrni masa që në fillim të problemit, pasi mund të rregullohet duke pastruar serpentinat.

Problemi mund të bëhet më serioz nëse nuk i kushtoni vëmendje dhe nënvlerësoni ujin e rrjedhshëm, pasi kjo mund të çojë në dëmtime serioze me kalimin e kohës. Gjithashtu, nëse mbështjelljet janë shumë të pista, ato mund të gërryhen. Nga ana tjetër, kjo mund të shkaktojë rrjedhje të freonit dhe të bëhet një zëvendësim i serpentines.

  1. Izolimi i spirales së dëmtuar

Serpentinat e kondicionerit kanë izolim që parandalon rrjedhjen e kondenses jashtë tyre. Megjithatë, ndonjëherë mund të ketë çarje në këto mbështjellje dhe uji nuk rrjedh siç duhet.

Në këtë rast, do t’ju duhet një profesionist për të riparuar ose zëvendësuar izolimin e dëmtuar.

  1. Një linjë kondensimi e thyer

Nëse është bërë një instalim i dobët i kondicionerit, mund të përballeni me një sërë pasojash prej tij. Njëra prej të cilave është një thyerje në vijën e kullimit. Nëse kjo linjë nuk është instaluar siç duhet, mund të prishet dhe të fillojë të rrjedhë uji i kondensatës nga kondicioneri. Edhe ky problem nuk është aq serioz, por mos u përpiqni ta rregulloni vetë.

Riparimi duhet të bëhet nga një profesionist i cili mund t’ju sigurojë që instalimi është riparuar në mënyrë korrekte dhe se rrjedhja e ujit është parandaluar.

  1. Linjë kullimi ose sifoni i bllokuar

Kur uji rrjedh nga linja e kullimit, papastërtitë dhe algat e ndryshme grumbullohen në tub. Nëse nuk e pastroni këtë linjë, ajo mund të bllokohet me kalimin e kohës dhe ja ku arrin – uji fillon të rikthehet. Mbeturinat e ndryshme mund të bllokojnë tubin e kullimit dhe vendi i kondensës mund të fillojë të tejmbushet.Edhe këtu, problemi mund të zgjidhet duke pastruar tërësisht të gjithë komponentët e përmendur të sistemit të kondicionimit.Për të parandaluar që këto të ndodhin, ne ju këshillojmë që të kontrolloni dhe pastroni rregullisht kondicionerin tuaj dhe të planifikoni një shërbim të mirëmbajtjes parandaluese nga një teknik profesionist.